Kwaliteitskader voor data-gedreven dashboards, waar moet je op letten?

Risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid vraagt om voldoende en kwalitatief goede data. Deze data kunnen toegankelijk worden gemaakt via een dashboard. Waar moet je op letten als je zelf een dashboard wilt (laten) ontwikkelen of gebruiken? Het kennisnetwerk SPV heeft er een factsheet over gemaakt.


We kijken vooral naar het ontwikkelingsproces, het operationeel houden en onderhouden van een dashboard. Het gaat dus niet om de kwaliteit van specifieke data of om de ergonomie van de interface. Partijen die zelf een dashboard hebben of (willen) ontwikkelen, kunnen de checklist gebruiken om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld marktaanbieders om deze (beoogde) dashboards te kunnen beoordelen en waar nodig aan te passen. 
 
Om de voordelen van een dashboard te benutten, is het van belang om te voldoen aan verschillende randvoorwaarden. Hiervoor hebben we twee checklists ontwikkeld. In de eerste checklist staan de belangrijkste risico’s en aandachtspunten met betrekking tot zowel de datakwaliteit als het proces van ontwerpen en functionaliteit van het dashboard. In de tweede checklist gaat het om richtlijnen voor het design van het dashboard.
 
Download hier het Kwaliteitskader data-gedreven dashboards.
 
Lees meer over het dashboard van het Kennisnetwerk SPV: de SPI-monitor.

Terug naar '2023'
Submenu openen

Kwaliteitskader voor data-gedreven dashboards, waar moet je op letten?

© Copyright 2024 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven