Suggesties voor verbetering verkeersveiligheid Zeeweg naar Bloemendaal

Het Kennisnetwerk SPV heeft onlangs deelgenomen aan de jurering van de ideeënprijsvraag over verbetering van de verkeersveiligheid van de Zeeweg, die loopt van Overveen naar Bloemendaal aan Zee. Het verzoek aan de provincie Noord-Holland als wegbeheerder is om kansrijke suggesties van de 29 inzenders verder te laten onderzoeken en uitwerken.


ABC Architectuurcentrum Haarlem heeft het Kennisnetwerk SPV gevraagd zitting te nemen in de jury van een ideeënprijsvraag rond de 100-jarige Zeeweg naar Bloemendaal aan Zee. De eerste zogenoemde ‘Parkway’ van Nederland is destijds aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect L.A. Springer (1855-1940). Helaas gebeuren er relatief veel ongevallen op de Zeeweg. Reden voor ABC Architectuurcentrum Haarlem in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Middenduin om een ideeënprijsvraag uit te schrijven.
 
Centrale vraag in de ideeënprijsvraag was hoe de verkeersveiligheid van de Zeeweg is te verbeteren, rekening houdend met de omgeving van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de ontwerpkwaliteiten van de weg. Juryleden Eric de Kievit (Kennisnetwerk SPV), Wim Salomons (VVN) en Steven Slabbers (landschapsarchitect) bezochten de Zeeweg zowel met de auto als op de fiets.
 
Geschenkbonnen
Donderdagavond 18 november 'overhandigde' Gabriël Verheggen, directeur van ABC, tijdens een 'Zoombijeenkomst' het juryrapport met alle 29 inzendingen voor de Ideeënprijsvraag aan Henk Wijkhuisen, wethouder van de gemeente Bloemendaal. Namens gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland nam Kees Langeveld, beleidsadviseur mobiliteit, het rapport in ontvangst. Omdat meedoen belangrijker is dan winnen heeft ABC onder alle inzenders drie geschenkbonnen verloot.
 
Tijdens de bijeenkomst sprak Gabriël Verheggen de wens uit dat de provincie Noord-Holland (in samenwerking met de gemeente Bloemendaal) als wegbeheerder en/of participant in het Nationaal Park ZuidKennemerland het voortouw neemt om in overleg met de regio Zuid-Kennemerland kansrijke suggesties te laten onderzoeken en uitwerken.
 
Juryrapport
In het juryrapport zijn behalve de 29 inzendingen ook de aanbevelingen van de juryleden te vinden. Conclusie: de Zeeweg is een parel in het landschap, waarbij er vanuit de integrale benadering van landschapsarchitectuur, bereikbaarheid, duurzaamheid en moderne techniek kansen liggen voor verbetering van de verkeersveiligheid, zodat de Zeeweg weer 100 jaar mee kan.

Terug naar 'Nieuws'
Submenu openen

Suggesties voor verbetering verkeersveiligheid Zeeweg naar Bloemendaal

© Copyright 2024 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven